Sporters aan het woord (3): Trainen na de behandelingen als je kanker hebt gehad

Gepubliceerd op 12 juni 2024 om 14:22

Angela Smits (52 jaar)

Mijn Reis met Borstkanker: Van Diagnose tot Herstel en Herontdekking

 

Wat is je aandoening?

Ik werd gediagnosticeerd met borstkanker, een tumor van 3 cm, die zich had uitgezaaid naar de lymfeklieren. De verwijdering van de lymfeklieren kan leiden tot zwelling, infecties en wondjes, en kan het immuunsysteem beïnvloeden.

Hoe kwam je erachter?

Tijdens een bevolkingsonderzoek werd de kanker ontdekt. Door corona liep het onderzoek vertraging op; normaal begint dit op het vijftigste levensjaar, maar ik was net 51 geworden. Zonder deze vertraging was het misschien eerder ontdekt.

Welke wegen heb je bewandeld?

Ik onderging eerst chemotherapie, gevolgd door een operatie en 15 bestralingen. Nu ben ik nog steeds bezig met hormoontherapie, in de vorm van een dagelijkse tablet. Drie weken na de operatie kreeg ik een infectie aan de linkerkant, wat zorgde voor koorts en koude rillingen. Na de wondzorg kreeg ik vrij snel bestralingen, die tegenvielen ondanks dat alles redelijk goed was verlopen. De infecties raakten me meer dan de chemotherapie. Gelukkig had ik een goede conditie, waardoor de chemo’s iets draaglijker waren. Het was een zware weg, maar het ziekenhuis Bernhoven en de specialist Hariëtte van mammacare verpleegkundige hebben me geweldig opgevangen.

Hoe is het nu?

Bijna een jaar later gaat het eigenlijk best goed. Mijn conditie verbetert langzaam, al ben ik nog niet waar ik wil zijn. Een paar weken geleden was mijn energieniveau een 5,5, nu is het een 7,5. Ik moet goed naar mijn lichaam luisteren, wat soms lastig is omdat ik mijn oude energieniveau als standaard zie.

Wat betekent sport en bewegen voor je?

Sport en bewegen betekenen heel veel voor me. Ik wil me weer fit voelen en mijn passie voor fietsen herontdekken. Ik wil weer in de groep fietsen zonder klachten en niet de langzaamste zijn. Ik wil weer voorop rijden.

Heeft de SensoPro jou nog iets geleerd?

De SensoPro heeft me geholpen met mijn fysieke balans. Je traint zowel spieren als conditie tegelijkertijd, wat belangrijk is om weer op te bouwen. Het viel mee met de spierpijn, wat ik erger had verwacht.

Wat is de invloed in het dagelijks leven?

Ik ben nog niet volledig aan het werk vanwege vermoeidheid. Een feestje ‘s avonds betekent van tevoren goed rusten. Verder blijf ik bewegen, want dat levert me energie op.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.